مقاومت SMD چیست؟
مقاومتهای smd نسبت به مقاومتهای DIP جدیدتر، کوچکتر و مقرون به صرفهتر میباشد. همچنین برای مونتاژ این قطعات نیاز به سوراخ کاری PCB نبوده و بر روی سطح برد الکترونیکی مونتاژ میشود. هرچقدر توان قطعه بیشتر شود، سایز قطعه نیز افزایش پیدا میکند.
تلرانس
همان ضریب خطای مقاومت میباشد. اگر رنگ بدنه این قطعه سیاه باشد، تلرانس آن ۵ درصد و اگر رنگ بدنه آبی و یا سبز باشد، ضریب خطای آن معمولا ۱ درصد است.(این قانون به صورت 100 درصدی نیست)
خواندن مقاومت SMD
عدد و یا حروفی بر روی بدنه به صورت کد چاپ شده است که با توجه به تعداد کاراکتر آن را خوانده و به مقدار اهم تبدیل میکنیم:
- یک عددی: همان عدد مقدار اهم میباشد.
- دو عددی: دو کاراکتر عددی مقدار اهم میباشد
- سه عددی: دو عدد اول را نوشته و عدد آخر تعداد صفر و در نهایت بر واحد اهم میباشد.
- چهار عددی: سه عدد اول را نوشته و عدد آخر تعداد صفر و در نهایت بر واحد اهم میباشد.
حال ممکن است علاوه بر اعداد، حروف نیز بر روی بدنه قطعه وجود داشته باشد. به سه حروف زیر دقت کنید:
- حرف R به معنای اهم
- حرف K به معنای کیلو اهم
- حرف M به معنای مگا اهم
در صورت وجود یکی از سه حروف بالا، به جای حرف چاپ شده ممیز گذاشته و مقدار اهم را با توجه به نوع حروف قرائت میکنیم.
استاندارد EIA-96:
در نهایت ممکن است حرفهای دیگری بر روی بدنه مقاومت چاپ شوند که این نوع مقاومتها نیز بسیار نادر میباشند. ولی برای خواندن آنها حتما از جدول زیر استفاده کنید.
نکته:
- تلرانس مقاومتهای استاندارد EIA-96 نیز یک درصد است.
- نامگذاری این استاندارد به دلیل وجود 96 کد میباشد.
نرمافزار خواندن مقاومت SMD:
در صورتی که تبدیل کد چاپ شده بر روی بدنه برای شما دشوار میباشد، میتوانید از وبسایتهای آنلاین جهت تبدیل کد به میزان اهم استفاده کنید. برای نمونه میتوانید از وبسایت زیر استفاده کنید.کافیست بر روی عکس کلیک کنید.
پک کامل مقاومت SMD
از آنجایی که مقاومتها پر مصرفترین و ارزانترین قطعات الکترونیکی هستند، ما به شما پک کامل مقاومت SMD سایز ۰۸۰۵ را توصیه میکنیم که از ۸۴۰۰ عدد مقاومت در ۹۲ رنج ساخته شده است. برای مشاهده جزئیات بیشتر بر روی عکس کلیک کنید.
اندازه مقاومت smd
معمولا مقاومتهای اسام دی در توانهای متفاوتی ساخته شده است، اما اندازه استاندارد که بیشترین استفاده را در مدارات الکترونیکی دارند عبارتند است:
۰۲۰۱-۰۴۰۲-۰۶۰۳-۰۸۰۵-۱۲۰۶-۱۲۱۰-۲۰۲۰-۲۵۱۲
نکته:
- با کمی دقت به نامهای پکیجهای بالا متوجه میشوید که نام آنها برگرفته از اندازه طول و عرض بر واحد اینچ میباشد.
بهترین سایز مقاومت smd
بهترین سایز استفاده از این قطعه سایز ۰۸۰۵ میباشد. زیرا به راحتی میتوان با استفاده از هویه، مقاومت 0805 را به مدار اتصال داد و همچنین در صورتی که اندازه PCB شما برای سایزهای بزرگتر طراحی شده است، کافیست یک طرف مقاومت ۰۸۰۵ را با هویه قلع زده و طرف دیگر را با قلع پوشش داده تا به قسمت مسی PCB اتصال برقرار کند.(در صورتی که توان مقاومتها کمتر از 0.1 وات باشند)
مقاومت صفر اهم:
کار فیوز را برای ما انجام میدهد و با عبور جریان بالا اتصال باز شده و میسوزد. مزایا این مقاومتها این است که آتش نمیگیرند. معمولا عدد ۰ یا ۰۰ یا ۰۰۰ بر روی آنها حک شده است. طراحان مدار از این قطعه به عنوان جامپر نیز استفاده میکنند. پس اگر مقاومت فیوزی دارای اهم بینهایت بود، احتمال مدار باز شدن مقاومت وجود دارد.
تست مقاومت
خارج از مدار:
مولتیمتر خود را بر روی رنج Ω قرار داده و مقدار قرائت شده را با کد رنگی و یا عددی که بر روی مقاومت حک شده است مقایسه کنید.با توجه به تلرانس مقاومت عدد نشان داده شده باید هم اهم مقاومت باشد.
نکته:
- به یک پایه مقاومت دستتان برخورد نکند در غیر این صورت مقاومت بدن شما با مقاومت اندازه گیری شده موازی شده و عدد نادرستی به شما نشان خواهد داد.
- پایه مقاومتها جهت ندارند.
- معمولا مقاومتهای بالای ۱۰۰ اهم بسیار کمتر از مقاومتهای زیر ۱۰۰ اهم میسوزند.
داخل مدار:
اگر به مقاومتی شک کردید کافیست یک پایه مقاومت را از روی برد جدا کرده و با اهم متر سلامت این قطعه را بسنجید. در این صورت ارتباط مقاومت به صورت کامل از برد قطع شده است.مقاومتهای زیر ۱۰۰ اهم داخل مدار معمولا اهم خودشان را نشان میدهند. پس نیازی به جدا کردن یک پایه نیست.
قبل از انجام این کار:
- برق مدار الکتریکی را قطع کنید
- خازنها را تخلیه کنید و بعد قطعات را داخل مدار تست بگیرید. (برای این کار کافیست برد را از برق جدا کرده و کلید مدار الکترونیکی را روشن کنید. بعد از حدود زمانی ۲ دقیقه خازنها تخلیه میشوند.)
نکته:
- دقت کنید عددی که بر روی PCB چاپ شده است، شماره قطعه بوده و ربطی به مقدار یا ظرفیت قطعه ندارد.
- بر روی PCB مقاومتها با حرف R نمایش داده میشوند.