خواندن datasheet دیود یکسوساز

مشخصات 1n4001

نحوه خواندن datasheet دیود یکسوساز یک کار ضروری حتی برای طراحان مدار الکترونیکی آماتور می‌باشد. از آنجایی که در اکثر مدار‌های الکترونیکی این قطعه استفاده می‌شود، در این مقاله قصد داریم پارامتر‌های بسیار مهم این قطعه را بررسی کنیم تا بهترین انتخاب دیود یکسوساز را در مدار خود داشته باشیم و درک کنیم این قطعه در چه شرایطی ممکن است به مشکل برخورد کند.

ولتاژ معکوس شکست دیود یکسوساز:

ولتاژ معکوس شکست  یا Maximum Repetitive Peak Reverse Voltage که در DATASHEET با حروف VRRM مشخص می‌شود، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. حداکثر ولتاژی است که به صورت معکوس و به صورت متناوب میتوانیم به دیود اعمال کنیم و دیود با مشکلی مواجه نخواهد شد.

اما ولتاژ شکست که در بالا توضیح داده شد به صورت متناوب است و حداکثر ولتاژ شکست به صورت مستقیم را Maximum DC Blocking Voltage و داخل برگه راهنما یا datasheet این قطعه با حروف VR یا VDC مشخص می‌شود. حداکثر ولتاژ DC که به صورت معکوس بر روی دیود افتاده و دیود با مشکلی مواجه نخواهد شد را  VR یا VDC می‌نامند.

نسبت به دو مقادیر ذکر شده در بالا، یک ولتاژ معکوس دیگر به نام MAximum RMS Voltage یا VRMS نیز در دیتاشیت وجود دارد که از اهمیت پایین‌تری نسبت به دو مورد فوق برخوردار است. ولتاژ معکوس قابل تحمل در شرایط کار عادی را VRMS می‌نامند.

با کمی دقت در دیود‌های پر مصرف یکسوساز سری ۱N۴۰۰۱ الی ۱N۴۰۰۷ اهمیت این موضوع را در ولتاژ‌های شکست متفاوت درک خواهید کرد.

 

ماکزیمم ولتاژ معکوس دیود

 

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید، ولتاژ معکوس دیود ۱N۴۰۰۱ حدود ۵۰ ولت می‌باشد. برای استفاده از این قطعه، معمولا طراحان مدار محتاط، ضریب خطای ۲ را انتخاب می‌کنند. یعنی اگر ولتاژ معکوس دو سر دیود حدود ۲۵ ولت بود، آنوقت از دیود ۱N۴۰۰۱ در مدار خود استفاده می‌کنند. برخی از طراحان مدارات الکترونیک که احتیاط کمتری را لحاظ می‌کنند، از خطای ۲۰ درصد استفاده می‌کنند. یعنی اگر ولتاژ شکست ۴۰ ولت بود، از دیود ۱N۴۰۰۱ استفاده می‌کنند. این انتخاب خطا بستگی به نوع احتیاط شما دارد.

حداکثر جریان مستقیم دیود یکسوساز:

Maximum Average Forward Rectified Current که به صورت مخفف در datasheet دیود با IAV نمایش داده می‌شود، جریان قابل تحمل دیود است که در بایاس مستقیم به دیود اعمال می‌شود. دیود‌های ۱N۴۰۰۱ الی ۱N۴۰۰۷ همگی جریان مجاز بایاس مستقیم آن‌ها یک آمپر می‌باشد و در صورتی که بیشتر از یک آمپر در بایاس مستقیم از این دیود‌ها عبور کنند یاعث سوختن دیود می‌شود.

 

حداکثر جریان مستقیم دیود

افت ولتاژ مستقیم دیود یکسوساز:

Maximum Instantaneous Foeward Voltage با حروف مخفف VF نمایش می‌دهند. حداکثر افت ولتاژ لحظه‌ای دیود یکسوساز است. با توجه به افت ولتاژ  ۱N۴۰۰۱ در صورت عبور جریان یک آمپر، افت ولتاژ دو سر دیود ۱N۴۰۰۱ حداکثر ۱.۱V می‌شود.

 

Maximum Instantaneous Foeward Voltage

حداکثر جریان معکوس دیود یکسوساز:

Maximum DC Reverse Curent یا  IR حداکثر جریان معکوس دیود است. این جریان معکوس در صورتی اندازه گیری می‌شود که حداکثر ولتاژ DC معکوس بر روی دیود ۵۰V باشد. حال در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد جریان معکوس دیود ۵ میکرو آمپر و در دمای ۱۰۰ درجه سانتیگراد حداکثر جریان معکوس دیود برابر ۵۰ میکرو آمپر است. در نظر داشته باشید که جریان معکوس دیود مجموع دو جریان اشباع و جریان نشتی است.

بنابراین حرارت نیز بر روی این جریان تاثیر گذاشته و ممکن است مداری که در ۲۵ درجه سانتیگراد با جریان ۰.۵ میکروآمپر طراحی شده است، در ۱۰۰ درجه سانتیگراد به درستی کار نکند.

 

در این مقاله سعی کردیم نحوه خواندن datasheet دیود یکسوساز را به صورت خلاصه به شما دوست عزیز آموزش دهیم. امید است با خواندن این مقاله درک بیشتری نسبت به انتخاب دیود یکسوساز مناسب داخل مدار خود پیدا کرده باشید. میتوانید همین پایین نظرات ارزشمند خودتون ارسال کنید.

 

 

 

3 thoughts on “خواندن datasheet دیود یکسوساز

  1. اشتراک ها: نکات طراحی یکسوساز نیم موج - mosiala

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *